Kääk, budjetti reality check

Vihdoin sain otettua budjetti härkää sarvista kiinni ja, huh huh, tilanne oli paljon pahempi kun olin ajatellutkaan.

Eli lähdetään liikkeelle pohjatiedoista:

 • Eli kutsuttavia vieraita alustavan listauksen mukaan olisi noin 120-130 joista n. 10-15 olisi lapsia.
 • Alustavaksi budjetiksi oli ajateltu 15 000 euroa, joka pitäisi sisällään hääjuhlan, sormukset ja häämatkan
 • Tilana pohdimme sellaista Lempäälän keskustan tilaa, johon oman pitopalvelun saa tuoda, mutta juomat täytyy tilata alakerran pubin kautta.

Olin ajatellut, että vaikka budjetti on melko tiukka, että, varsinkin huomioiden sen ettemme järjestä juhlia pääkaupunkiseudulla, se olisi täysin mahdollinen. Noh, eihän se siltä nyt enään vaikuta. Olemme melko huolettomasti suunnitelleet ja pohtineet häitämme ilman mitään hintalappuja ja sehän näkyy nyt siinä, että kokonaisuutena haluamamme asiat eivät ole tuolla budjetilla toteutettavissa.

Tässä hieman alustavaa pohdintaamme budjetin suhteen:

 • Tila (sisältäen astiat): 500€
 • Ruoka: 4500€
 • Alkoholi: 3000 €
 • Morsian (mekon maksaa ihanat vanhempani): 300€
 • Sulhanen (mittatilauspuku): 2000€
 • Sormukset: ?€
 • Hääauto: 0€
 • Koristeet: ?€
 • Paperituotteet (kutsut, menut, ohjelmat): 700€
 • Valokuvaaja: ?€
 • Hääyö: 100€
 • Kiitokset (yht. 6 kaasoa/bestamania): 300€
 • Häämatka: 5000€

… huomaatte varmaan ongelman. Hinnat perustuvat täysin kylläkin tällä hetkellä omiin mielikuviin ja hääblogeista ja -foorumeilta bongattuihin tietoihin, joten tarkentuvat matkanvarrella vielä. Mutta tuskimpa koskaan käy niin, että näitä arvioisi yläkanttiin… Tässä vielä hieman avattuna ajatteluamme asioiden suhteen:

Minun mekkoni ovat siis mahtavat vanhempani lupautuneet maksamaan ❤ joten minulle täytyy budjetista varata rahaa kengille, kampaukselle ja meikille. Morsiuskimppuni olen kuvitellut melko yksinkertaiseksi, muutaman kukan ”kimpuksi”, joten siihen ei paljoa rahaa mene (sen voisi jopa tehdä itse) ja siis suurin osa tuosta kukkabudjetista on varattu pöytäkukkiin.

Kauniita kimppuja:

Kihlattuni taas haluaisi mittatilauspuvun, jollaisesta on haaveillut mahdollisesti jopa pidempään kuin minä valkoisesta mekostani. Eli siihen haluamme satsata, sillä onhan se vain reilua, että myös mies saa juhlistaa tärkeää päiväämme erityislaatuisissa juhlatamineissa.

Ruokaan menee rahaa paljon, ihan vierasmäärämme takia, huolimatta siitä minkä pitopalvelun valitsemme. Haluaisimme hirmuisen paljon pysytellä n. 30-35 euroa / henkilö paikkeilla, niin että olisimme tietenkin mahdollisimman lähellä tuota 30 euroa päivällisen suhteen ja siihen tietysti päälle tiettyjä lisäkuluja sekä jonkinlainen iltapala. Alustavien tutkimusten pohjalta on noussut ainakin kaksi potentiaalista vaihtoehtoa, joilla olisi melko hyvänoloiset menut tarjottavana alle 33€ hintaan: Pito-Kalaasi ja Makusi mukaan. Täytyy piakkoin tehdä hieman kattavampi kartoitus ja alkaa ottamaan yhteyttä noihin tarjoajiin.

Alkoholi juomat ovatkin sitten yksi murheenkryyneistämme. Siinä juhlapaikassa, jota tällä hetkellä pohdimme, on tosiaan anniskeluoikeudet annettu alakerran pubille. Tämähän nostaa aikalailla alkoholiin tarvittavaa rahallista panostusta verrattuna siihen, että juomat kävisi itse hakemassa Tallinnasta. Tuon hinnan olen bongannut foorumeilta, sillä lukuisista yhteydenotoista huolimatta en ole tuolta nimenomaiselta paikalta saanut mitään tietoja vielä. Tuohon hintaan toivoisin saavani alkuamaljan, pari kaatoa viiniä sekä 3-4 mietoa alkoholijuomaa kaikille. Kovat viinat mielelläni jättäisin pois, sillä ne nostavat hintaa huomattavasti. Luuletteko, että joku jäisi kahvin aveceja kaipailemaan? Tässä vielä pohdimme muita tilavaihtoehtoja sillä tuosta voisi aikamoisen säästön saada mikäli omat juomat olisivat mahdollisia.

Häämatkaan haluamme aidosti panostaa, jotta pääsemme pitkälle. Lokakuussa ei Euroopan kohteet ole aivan parhaimmillaan ja muutenkin lähtökohtana olisi yrittää päästä toiselle pallonpuoliskolle, jossa kihlattuni ei vielä ole käynyt lainkaan. Ison potinhan tuo syö, joten täytyy varmaan vielä pohtia sitä, että voimmeko noin paljoa siihen laittaa, mutta tällä hetkellä ainakin vielä pysyttelemme tuossa ja pohdimme muita säästökohteita ensisijaisesti.

Tällä hetkellä hekumoin kuvia Mauritiukselta (mitenköhän pystymme valitsemaan vain yhden kohteen…):

Paljonhan tuossa on vielä myös kyssäreinä. Valokuvaajan kohdalla pohdimme, että otammeko tuttavapiiristä osaavan amatöörin vai palkkaammeko jonkun ammattilaisen. Koristeluihin saa varmasti uppoamaan kaiken mitä siihen on laittaa. Alustavasti olin ajatellut n. 1000 €, mutta varmaankin sitä joudutaan tuosta supistamaan melkolailla. Sormuksista emme myöskään tiedä vielä mitään, sillä niistä täytyisi käydä keskustelemassa kultasepän kanssa. Varmaan n. 1000€ olisi niihinkin hyvä varata.

Noniin. Sitten, kun kauhulla laskemme tuon arvion yhteen, niin emme ole lähelläkään tuota alkuperäistä 15 000 € pottia. Loppusummaksi tosiaan tulee n. 16 500 € noille aluksi listaamilleni asioille ja jos siihen laittaa päälle vielä nuo hatarat arviot sormuksista ja koristeista niin ollaankin jo 20 000 paikkeilla.

Tuollaista summaahan meillä ei ole (no jos ihan rehellisiä ollaan niin jo tuo 15 000 tuottaa pienoisia ongelmia), joten jotain täytyy tehdä. Tosiaan kuten sanoin yhtenä mahdollisena säästökohteena olemme pitäneet ajatellun juhlapaikan vaihtoa. Enpä ole nykyisistäkään ajatuksistamme kertonut, joten täytyykin tutkia erilaisia vaihtoehtoja ja tehdä niistä jonkilainen postaus. Tavoitteenahan on siis löytää paikka, joka on mahdollisimman lähellä Lempäälää, jonne mahtuu 120-130 henkilöä sekä joka on mielellään moderni/industrial henkinen. Ja tietysti, että sinne saisi tuoda omat ruoat ja juomat sekä hintaakaan ei saisi kauhiasti olla. Voin kertoa, että ei hirvittävän helppo tehtävä.

Jotain näiden tyyppistä olisi hakusessa:

Toisena säästökohteena olisikin sitten vierasmäärä. Tällä hetkellä listalla on tosiaan se 130 henkeä ja tavoitteena olisi, että saisimme siitä vähintään 20 pudotettua jollain konstilla pois, jolloin kustannukset laskisivat ruoan ja juoman suhteen hieman. Sikäli mikäli esimerkiksi menu on 32€/henkilö niin tuo 20 henkilöä on jo 640€ ruoan osalta ja n. 460 € juomien osalta eli yhteensä säästöä olisi yli 1000€.

Mitä olette budjetti ajatuksistamme mieltä? Onko budjettimme mielestänne iso, keksikokoinen vai pieni? Isolta satsaukselta tuo ainakin itsestä tuntuu, mutta taitaa olla vierasmäärään nähden melko pieni raha. Sellainen olo on myös, että olen jotain oleellista unohtanut… Saa huikata jos keksii jotain mitä minulta on jäänyt listaamatta.

Huh, taidampa lähteä tästä lottoamaan.

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Kääk, budjetti reality check

 1. Meillä on aika saman suuruinen budjetti; 10 000 ilman häämatkaa, vieraita tällä hetkellä listalla 140. Näillä näkymin budjetti ylittyy noin 10%:lla (kaikki tähänastiset hankinnat ovat olleet sen verran yli budjetin).

  Itse yrittäisin ehkä tuossa kohtaa säästää alkoholista: joko tilaa vaihtamalla (+ juomat Tallinnasta) tai jättämällä kylmästi miedot juomat vieraiden itsensä maksettaviksi. Olin viime kesänä häissä, joissa hääpari tarjosi alkumaljan ja kaksi (vai kolme?) kaatoa viiniä. Avecit ja miedot juomat oli mahdollista ostaa juhlapaikan baarista. Mielestäni tämä oli toimiva järjestely ja ihan riittävästi juotavaa, enkä kuullut jupinoita muidenkaan vieraiden suusta.

  Juhlatilan vaihtamiseen en osaa ehdottaa tuohon tyyliin muuta kuin Nokian Tehdas 108:aa, mutta en yhtään tiedä saako sinne viedä omia tarjottavia tai minkä hintainen se on. Born to be:n Pee aikoo juhlia häitään siellä, kannattaa käydä kurkkimassa hänen blogiaan. Itse olen myös listannut Tampereen seudun juhlapaikkoja, mutta en tiedä löytyykö noista teille sopivaa :/

  Lisäksi tosiaan koristeluihin on mahdollista käyttää loputon määrä rahaa, mutta niissä on myös mahdollista säästää. Meillä aiotaan myös panostaa miehen pukuun, mutta silti vain 750 eurolla (vrt. monet ostavat ihan perus Dressman-puvun / käyttävät vanhaa).

  Ja vielä stressiä lisäämään: itse haluan panostaa valokuvaajaan, sillä mielestäni olisi hassua käyttää tuhansia euroja yhteen päivään ja jättää sitten panostamatta sen ikuistamiseen. Tietysti, jos tuttavapiiristä löytyy oikeasti hyvä valokuvaaja, niin sellaista kannattaa hyödyntää 🙂

  Toivottavasti näistä ajatuksista oli jotain iloa 😀 Tsemppiä budjetin kanssa ”tappelemiseen”!

  Tykkää

  1. Suuren suuri kiitos vinkeistä. Ja onpa ihanaa ja lohduttavaa tietää, että tällä budjetilla ja virerasmäärällä on liikenteessä muitakin. Tuo alkoholi on tosiaan sellainen, josta kyllä saa nopeasti karsittua ja melko paljonkin. Tehdas 108:saan olin yhteydessä ja sinne saa viedä omat juomat ja ruoat, mutta tilavuokra lähentelee talviaikaan (lämmityskustannuksineen) 1000 euroa. Siltikin saataisiin ihan hyvin säästettyä vaihtamalla. Harmiksemme vain sijanti on hankalampi, pöytäpaikkoja on n. 10 liian vähän ( tämä lienee kyllä jotenkin järjestettävissä) ja alustava päivämäärä toiveemme ei ole vapaana. Häät siirtyisivät sitten marraskuulle, joka ei sekään taida olla hullumpi vaihtoehto 😉

   Valokuvaaja vielä kyllä pohdituttaa minuakin. Lähipiirissämme on tosiaan taitavia valokuvaajia, mutta mutta… he eivät ole häävalokuvaajia. Siinä on kuitenkin omat juttunsa mitä tulee häiden ikuistamiseen, joten vielä pohdin sitä, että pitäisikö satsata siihen, että ammattilainen olisi vaikka edes osan ajasta paikalla. Olet kyllä ihan oikeassa siinä, että kun satsaa yhteen päivään noin paljon olisi kiva se saada ikuistettua myös hyvin. Ja en halua kyllä joutua omia hääkuvia katumaan, jos eivät onnistukaan toivotulla tavalla.

   Suuri kiitos blogi vinkeistä täytyykin tutustua sinun listaasi ja ihana katsoa miten muut ovat tuolla juhlatilassa häät suunnitelleet 🙂

   Tykkää

 2. Täältäkin ääni Tehdas 108:lle! Vietämme siellä häitämme toukokuussa 2016. Ainakin meille tilavuokra on 450 e + vahtimestari 28 e/h (klo 20->). Vieraita meille on tulossa 130-150, ja ajattelimme kyllä mahtua. 😉 Ja samansuuntaisella budjetilla liikutaan. Taidanpa jäädä seurailemaan hääsuunnittelujenne edistymistä.

  Tykkää

  1. Oi ihanaa! Olen kyllä koko ajan enemmän ja enemmän kallistumassa sen tehdas 108 puoleen. Olen hirmu hyvää palveluakin saanut sieltä näihin alustaviin kyselyihin liittyen. Ihanan kattavia vastauksia on tullut kaikkiin kysymyksiin ja sellaisiinkin asioihin joita en ole edes älynnyt kysyä. Eikä tuo hinta nyt kovin pahalta kuulosta ja jos tosiaan mahtuu kaikki vieraatkin.. Taidanpa heti käydä laittamassa sen varaukseen 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s